Mine sykkelturer

Bodensee til Garmisch-Partenkircken

gronbekk.com

Andreas Atteraas Grønbekk | Per Christian Køltzow | Oddbjørn Lunde

Årets sykkeltur gikk i gjennom 3 land: Tyskland – Sveits – Østerrike. Å sykle i sentral-europa gir en følelse av nærhet til alt. Vi dro fra kalde Norge 25. mai og benyttet en utvidet Pinsehelg til turformål. Vi tok med oss syklene på Norwegian. Det fungerte fint, og vi ankom München lufthavn uten problem. Lufthavnen ligger mellom Erding og Freising og ligger ca 40 km fra München. Vi ønsket å transportere oss ned til Bodensee for å klare å sykle i en sirkel rundt München og avslutte turen i München by.

München – Lindau (Bodensee) 25. mai

Det er ca 210 km fra flyplassen til Lindau som ligger ved Bodensee. For å komme dit måtte vi ta flytoget inn til München sentralbanestasjon (Hauptbahnhof), og deretter ta toget til Lindau. Vi hadde flaks med timingen. 2 minutter etter at vi kom med syklene ned til perrongen til flytoget gikk det. Da vi ankom sentralbanestasjonen hadde vi 7 minutter på oss etter billettkjøpet til å rekke neste tog, også dette rakk vi.

På vei i lokaltog mot Bodensee
Per Christian slapper av

Toget var overfylt med tyske pinseturister, som skulle ha langhelg ved Bodensee. Da vi ankom Buchloe måtte vi ta et togbytte.

Togstasjon i Buchloe

Vi ankom et sommerlig Lindau. Lufttemperaturen var 32°C og med en luftfuktighet på 30 % opplevdes det som midtsommers for småkalde nordmenn.

Lindau bar preg av å være et sted for tysk overklasse - nydelig arkitektur og vakre mennesker. Byen ligger på en halvøy ut i Bodensee. Det bidrar til ytterligere økt idyll. Maten var upåklagelig. Vi valgte aspargessuppe til forrett om kvelden vel vitende om at aspargessesongen var i gang og dette er noe Tyskerne kan lage god mat av.

Et Lindau med en tropisk-lignende atmosfære
Oddbjørn oppdager Lindau

Vi var reisetrøtte, men så fram til å starte sykkelturen dagen etter. Vi visste at vi var på den flate siden av Bodensee og så en fjellrekke reise seg på motsatt side hvor Sveits ligger. Der skulle vi sykle neste dag og vi var spent på hvordan det ville utarte seg. Sykkelgrunnlaget har vært bedre hos oss… !

Rundt Bodensee 26. mai

Området rundt Lindau er fantastisk, og vi registrerte at det var mye rikdom langs hele sjøen på østsiden av sjøen. Vi syklet på sykkelveier langs sjøen, og det er meget godt tilrettelagt for sykkelturisme.

Idyll ved Bodensee. Hva heter trærne mon tro?

Vi passerte Friedrischshafen og krysset sjøen med ferje som gikk fra Meersburg til Konstanz. Vi valgte det ettersom vi ikke hadde tid til å bruke mer enn 1 dag rundt innsjøen. Konstanz er vel den mest berømte byen i området og det var mange turister der. Vi spiste lunsj der. Temperaturen lå på ca 30°C med sol og det var flotte forhold. Da vi syklet inn i Sveits (presisjonens hjemland) ved Bodensee, opplevde vi at det var overraskende dårligere skiltet og mer utstrukturerte sykkelruter. Dette overrasket oss mtp det renommé Sveits har. Til tider var det nede på samme nivå som sykkelruter i Oslo og Bergen, og det sier en del!

Etter en lang og varm dag endte vi opp i Bregenz. Vi hadde problem med å finne ledig rom for overnatting, men etter å ha krysset sentrum et par ganger hadde vi funnet et rimelig sted. Først da vi sent på kvelden spiste middag på en Italiensk restaurant gikk det opp for meg at vi fortsatt var i Østerrike (til tross for at vi var kun 11 km fra Lindau i Tyskland).

Bregenz – Kappell 27. mai

Startet turen fra Bregenz mot Füssen. Dette var ikke dagen for Andreas som var svært trøtt etter forrige dagsetappe som var ca 130 km og uten treningsgrunnlag. Det var mye klatring opp mot Kempten (Allgäu) men varmt vær reddet dagen.

Lunsjpause
Tradisjonelle Bayerske pinsesymbol kan bringe tankene i andre retninger.
Oddbjørn i enga

Jeg hadde lyst til å sykle gjennom Grünenbach (Grønbekk ? ) nær Isny, men vi hadde ikke overskudd til den korte omveien. Vi hadde igjen14 km før Füssen, da det kom en ordentlig hagl- og tordenbyge som gjorde at vi bestemte oss for å finne husly i kappel. Vi fant et billig overnattingssted med god og solid mat. Vertskapet var svært hyggelig og vi var på et ekte Bayersk vertshus. Stedet anbefales! Skulle noen være nysgjerrig på stedet er internettsiden deres beim-hafnar.de

Kapell – Füssen – Immenstadt – Sonthofen - Garmisch-Partenkirschen 28. mai

Det regnet hele dagen. Etter 2 dager med sommervær opplevde vi fullstendig værskifte. Dagen startet med punktering etter 4 km. ved Weissensee. Landskapet var spennende. Temperaturen sankt ned til 6°C med sterk vind og kraftig regnvær. Vi stoppet og så på slottet Neu Schwanstein i Schwangau. Slottet var som i et eventyr, og det sies at Walt Disney brukte som utgangspunkt for slottene i sine filmer.

Slottet Neu Schwanstein

Vi registrerte at det var mange amerikanske turister i området. Etter å ha stoppet der og vært litt turist fortsatte vi mot Breitenwang. Derfra tok vi en fjellvei som brakte oss inn i et naturvernområde Ammer-Geb som førte oss opp på 1100 m. Vi syklet langs en idyllisk innsjø Plansee (976 MOH), opptil Ammerwald og videre til Ettal hvor vi spiste varm suppe for å få i oss varmen igjen. Suppen ”Beer lauch suppe” er en populær Bayersk rett, som smaker som hvitløk og blir spist i Norge også (løken heter Ramsløk på norsk). Etter måltidet fortsatte vi til Oberau og syklet ned til Garmisch-Partenkirchen. Vi var kraftig nedkjølt da vi kom fram.

Tysklands høyeste fjell ligger der men dårlig sikt ødela litt av inntrykket. Arkitektur, bebyggelse og stemning fikk tankene til å gå mot Geilo i Norge. Byen lå inneklemt ved store massive fjell og lå ikke tilbake for norsk natur.

Garmisch-Partenkirschen – München 29. mai

Vi startet avreisen med sterke vindkast og svært tungt nedbør. TV nyhetene viste 2 tyske syklister (med kortbukser) i alpene nær oss, som måtte snu da det snødde over 1000 meters grensen.

Jeg punkterte igjen! Vi slet mye for å komme til en plass hvor de solgte sykkeldekk. Vi syklet opp til Oberau igjen og fortsatte mot Murnau hvor det var en sykelbutikk. Vi fikk nødvendig utstyr og fortsatte. Værte ble verre og vindkast fra siden sendte oss ut i veibanen. Regnet flommet ned og gjorde det vanskelig å se samt at det var sterk trafikk. Situasjonen opplevde som utrygg og for risikabel i forhold til formålet med turen. Da vi kom til Weilheim besluttet vi å avbryte turen med å ta toget videre inn til München. Vi spiste lunsj i Weilheim og var litt betuttet over å måtte bryte, men vi innså at videre sykling ville være for hasardiøst. Dette fremkom også på de lokale nyhetene som fortalte om oversvømmelser, trevelt og materielle skader i München området. Vi ankom München våte og nedkjølte og tok inn på et hotell i sentrum som er mer kjent for sitt tvilsomme klientell enn noe annet. Men det var billig og godt nok for oss.

Vi returnerte til Norge 30. mai og heller ikke denne turen gikk helt etter planen. Men der er vel det som gjør sykkelturer spennende.